Miks on jätkusuutlik ehk eetiline mood oluline?

 

Oluline märksõna rääkides keskkonnateadlikumast tootmisest ja tarbimisest on teadlikkus. Kas sina tunned, et tead sellest teemast piisavalt? Kas tänased teadmised võimaldavad teha sul parimaid ostuotsuseid?

Moetööstus on maailmas üks suurimaid ja keskkonda saastavamaid tööstusharusid (nafta järel). Dokumentaalfilmi "True Cost" kohaselt tarbime keskmiselt kuus 80 miljardit rõivaeset, mis on 400% rohkem kui kaks aastakümmet tagasi. Rõivad, kui just pole tegu orgaaniliste või õiglase kaubanduse märgisega toodetega, sisaldavad kahjulikke värvaineid, toksiine ja pestitsiide, mis minema viskamisel ka maapinda imbuvad. Lisaks kemikaalidele kasutatakse moetööstuses ka väga suurtes kogustes vett. Nii võib näiteks Ühe T-särgi tootmiseks kuluda vett isegi kuni 2700 liitrit.

 
 


Ja siis veel töötajate õigused... On selge, et kollektsioonide üha kiirem tootmine ja aina odavamad hinnad peavad tulema kellegi arvelt. Enamasti toodetakse odavaid rõivaid töötajate õigusi ära kasutades. T-särk, mis maksab vähem kui kohv, peaks kergitama kulme ja tekitama küsimusi?!

 
 

Jätkusuutlikkus moetööstuses keskendub keskkonda säästvale tootmisele, disainimisele ja tarbimisele. Alates keskkonnasõbralikest materjalidest ja uutest ideedest tehnoloogias kuni uute hoiakuteni tarbimise vallas - jätkusuutlikkus moetööstuses on oluline selleks, et luua tööstus, mis ei ohusta tulevaste põlvede vajadusi  Pikk tee on veel minna, kuid vähemalt liigume õiges suunas.

 
Kristiine Saat