Milliseid sertifikaate jälgida, kui soovid jätkusuutlikumaid rõivaid osta?

Olenemata sellest, kas oled jätkusuutliku moe veteran või rohemõtlemise uustulnuk, on eetilise moe valdkond oma keerukate terminite poolest rikas. Number üks asi, mis paljusid ilmselt tihti segadusse ajab ja küsimusi tekitab on erinevad sertifikaadid ja nende tähendus. 

Jätkusuutlike rõivaste ja eetilise moe sertifikaadid aitavad saada tarbijal konkreetse ülevaate sellest, kui pühendunud eetiline bränd tegelikult on. Kui eesmärgiks on osta jätkusuutlikumaid tooteid, on oluline, et bränd kellelt ostad, järgiks teadlikke äritavasid. Kas nad pakuvad keskkonnasõbralikke tooteid? Kas nad seisavad töötajate õiguste eest? Kas nende tooted on keemiavabad? On see ettevõte sotsiaalselt vastutav? Loetelu on pikk…

Nii et ennem, kui hakkad asju ostukorvi lisama, otsi alljärgnevaid usaldusväärseid jätkusuutliku moe sertifikaate.

Kõige olulisemad jätkusuutliku moe sertifikaadid 

Global Organic Textiles Standard (GOTS) - GOTS on ülemaailmselt tunnustatud standard, mida antakse eetilistele moebrändidele, kes kasutavad orgaanilisi kiude. Iga-aastase kontrolli käigus selgitatakse välja, kas tooraine kasvatamisel ja korjamisel on järgitud kindlaid ökoloogilisi ja sotsiaalseid kriteeriume. Samuti tagab see sertifikaat, et kogu tekstiili tarneahel (alates kanga tootmisest kuni selle märgistamiseni) on nii sotsiaaselt kui ka keskkonnast lähtuvalt vastutustundlik. 


Global Recycle Standard - GRS - The Recycled Claim Standard (RCS) ehk ümbertöödeldud nõuete standard ja Global Recycle Standard (GRS) ehk globaalne ümbertöötlemise standard näitavad mõlemad brändi kasvavat ümbertöödeldud materjalide kasutust. See sertifikaat antakse siis, kui kogu ettevõtte tarneahel on läbipaistev ja kontrollitud ja see antakse selleks, et tagada keskkonnaalaste põhimõtete, sotsiaalsete nõuete, keemiasisalduse ja märgistamise läbipaistvus. 


EU Eco Label - Ökomärgise sertifikaat tagab, et jätkusuutlikud moebrändid vastavad rangetele ökoloogilistele kriteeriumitele kogu toote elutsükli ulatuses. Alates toorainest kuni tootmise, turundamise ja tootest loobumiseni peale selle eluea lõppu, on EL ökomärgis tunnustatud kõigis EL riikides kui üks parimaid keskkonnaalase kvaliteedi sertifikaate.


Fair Trade - Õiglase kaubanduse sertifikaat antakse nendele jätkusuutlikele moebrändidele, kes tagavad töötajate õigused ja eetilise töökorralduse, seades esikohale töötajate ohutuse ja õiglase töötasu. See sisaldab muuhulgas ka põllumeeste, töötajate, nende perede ja kohaliku kogukonna heaolu. Teisisõnu kinnitab see sertifikaat kaubamärgi eetilisi kaubandusstandardeid. 


OEKO-TEX Standard 100 - Kuigi Oeko-tex väljastab 6 erinevat sertifikaati, valib enamik jätkusuutlikke moebrände just Standard 100. See sertifikaat kinnitab, et rõivaste tootmisel kasutatud tekstiilid ei sisalda mürgiseid kemikaale ja värvaineid, mis võiksid kahjustada inimese tervist või meid ümbritsevat keskkonda. 


B Corp - Selle asemel, et keskenduda vaid ühele elemendile, on B Corp sertifikaat palju laiahaardelisem. See tagab, et jätkusuutlikud kaubamärgid täidavad või ületavad oma kohustust teha head tööd viies erinevas kategoorias - töötajad, kliendid, tarnijad, kogukond ja keskkond, tasakaalustades samal ajal eesmärki ja kasumit. 


2022. aastal on jätkusuutlik ostlemine uus norm ja tänu paljudele erinevatele jätkusuutliku moe sertifikaatidele saavad kliendid nüüd olla brändi eetikas ja eesmärgis 100% kindlad. Seega tehkem teadlikke otsuseid ja toetagem ettevõtteid, mille tegevus ühtib ideaalselt ka Sinu isiklike väärtustega. 

Kristiine Saat