Mis on kapselgarderoob ja miks sul seda vaja on

Viimastel aastatel on kapselgarderoob teadlike tarbijate ja aeglase moe armastajate seas kõvasti populaarsust kogunud. Küll aga võib termin ‘kapselgarderoob’ olla keskmise moearmastaja jaoks siiani veidi ebaselge…

 

Niisiis, mis on kapselgarderoob?

 

Lihtsalt öeldes tähendab kapselgarderoob Cambridge sõnastiku kohaselt rõivaste kogumikku, mida on võimalik omavahel erinevat viisi kombineerida. Uurides terminit lähemalt, on see aga enamat kui lihtsalt rõivaste kogumik – see on jätkusuutlik ja finantsiliselt kättesaadav viis oma garderoobi loomiseks.

 

Kapselgarderoob annab meile võimaluse vaadata kaugemale kiirmoe trendidest võimaldades meil luua kvaliteetsetest rõivastest koosneva garderoobi, mis ei ole sõbralik mitte ainult rahakoti aga ka keskkonna vastu.

 

Nüüd, kui tead juba täpsemalt, mis see kapselgarderoob on, vaatame lähemalt ka protsessi, kuidas seda võiks looma hakata.

 

Kuidas alustada kapselgarderoobi loomist?

 

Kapselgarderoobi loomiseks ei ole ühte õiget ega valet moodust. Küll aga võiksid enne, kui sellega alustad, vaadata üle hetkel oma garderoobis olevad rõivad. Seda tehes on oluline mõelda, milliseid neist sul päriselt ka vaja on. Järgi selleks kolme lihtsat sammu:

 

1)    Jaota riided kolme erinevasse virna: ‘hoian alles’, ‘võib-olla’ ja ‘loobun’

2)    Sorteeri rõivad pidades silmas, millised neist on hea kvaliteediga ja millised neist on sulle tähendusrikkad – hoia need alles

3)    Riided, mis satuvad ‘võib-olla’ või ‘loobun’ virna, tuleb sul garderoobist eemaldada, kuid ära viska neid lihtsalt minema. Vajadusel paranda ära ja anneta, müü maha või vaata ehk on võimalik rõivaeset ümber töödelda.

Avasta oma baas outfitid

 

Kui oled rõivad üle vaadanud ja 10-20 eset välja valinud, on aeg panna paika baasesemed, millega kapselgarderoobi loomist alustada. Soovituslik on, et alustaksid viie pluusi, kaheksa kampsuni, kolme paari pükste, nelja paari jalanõude ja ühe jaki/mantliga. Nagu mainitud, on need arvud vaid soovituslikud ning tegelik vajadus sõltub ka teistest asjaoludest nagu näiteks millises kliimas sa parasjagu elad. Oluliseks märksõnaks, millest juhinduda, on aga kvaliteet, seega püüa vältida kiirmoodi.

 

Kindlat arvu, kui palju rõivaid peaks kapselgarderoobis olema, ei ole paika pandud kuid soovituslikult võiks see koosneda umbes 30-50 esemest. Need esemed peaksid omavahel kombineerituna võimaldama kandmist 6-12 kuud ja seejärel saad soovitud esemeid lisada või olemasolevaid välja vahetada. 

 

Esialgu võib tunduda, et see limiteerib valikuvõimalust kuid reaalsuses vähendab see esemete kokkusobitamiseks vajaminevat aega ning mõistagi on võimalik seda aega märksa olulisematesse eluvaldkondadesse investeerida.

 

Aga miks on mul kapselgarderoobi vaja?

 

Kapselgarderoobil on mitmeid eeliseid. Oleme neist siinkohal loetlenud neli olulisemat…

1)    Vähendades rõivaste arvu oma garderoobis, vähendad sa ka outfittide valimisele kuluvat aega, mis omakorda tähendab vähem stressi ja rohkem vaba aega muudeks tegevusteks

2)    Kui su garderoobis on kindlad rõivad, mida omavahel kombineerida, säästad pikas perspektiivis raha (vähem emotsioonioste, vähem esemeid, mis kokku ei sobi jne)

3)    Meil kõigil on rõivaid, mida me ei kanna. Kapselgarderoob võimaldab sul need kas müüa või anda kellelegi, kes neid päriselt vajab. Kui rõivad on ringluses, ei satu need prügilasse

4)    Aeglustab rõivaste tarbimist, mis omakorda aitab kaasa aeglase moe liikumisele.

 

Kapselgarderoobi loomine on hea moodus kvaliteetsete rõivaste kombineerimiseks, mis ei lisa väärtust mitte ainult elustiilile vaid annab panuse ka rohelisemasse tulevikku.

Kristiine SaatComment