Kuidas olla teadlikum moetarbija?

 

Kui eelnevates blogiartiklites oleme lähemalt kirjutanud jätkusuutliku moe termini tähendusest ja vaadelnud ka mõningaid põhjuseid, miks jätkusuutlik mood üldse oluline on, siis täna tahaksime rääkida sellest, kuidas igaüks meist, nii sina kui mina, saaksime olla teadlikumad moetarbijad ja panustada seeläbi ka veidi paremasse tulevikku.

 

Rääkides jätkusuutlikumast moetarbimisest, on võtmetähtsusega märksõnaks teadmised antud teemast. Siinkohal on ehk oluline mõelda sellele kui palju me tarbijana teame, kust tulevad rõivad mida me kanname ja kes on need valmistanud? 

 

Kui toitumisega seotud teemad on ühiskonnas tänaseks juba võrdlemisi palju populaarsust kogunud st paljud meist soovivad süüa puhtamat, säilitusainete vabamat ja võimalikult tervislikku toitu, siis rõivaste osas ei ole teema veel ühiskonnas väärilist tähelepanu saanud. Ometi on see mida kanname igapäevaselt oma naha vastas vähemalt sama oluline kui toit mida igapäevaselt sööme.

 

Õnneks on täna turul juba üsna arvestatav kogus jätkusuutliku suunitlusega moebrände, kes suudavad pakkuda tarbijatele üha suuremat ja mitmekesisemat tootevalikut. Kui tarbijana tundub, et selliste brändide tooted on võrdlemisi kallid, siis tasuks kaaluda järgnevat - väikeste partiidena ja käsitööna valminud rõivaste eluiga on suure tõenäosusega kordades pikem kui mõne kiirmoe brändi rõivaeseme oma. 

 

Seda väga lihtsal põhjusel - nimelt on kiirmoe brändide toodete puhul oluline (nagu ka nimi ütleb), toote valmistamise kiirus, mistõttu langeb oluliselt nii toote enda (väljalõikamine, näiteks viltused küljeõmblused särkidel) kui ka õmbluste kvaliteet. Kiiremini katki minevad rõivad sobituvad aga suurepäraselt ka ärimudeliga, millele paljud kiirmoe ettevõtted on ülesse ehitatud - pakkuda ja müüa kliendile võimalikult lühikese ajatsükli jooksul lõputult uusi trende ja mudeleid lastes vahel isegi aastas välja enam kui 12 erinevat kollektsiooni.

 

Olla jätkusuutlikum moetarbija tänapäeva ühiskonnas ei tähenda seda, et peaks tegema seda üleöö ja täiuslikult, vaid pigem on see oma harjumuste aeglane muutmine, tegemaks igapäevaselt paremaid valikuid nii enda kui ka meid ümbritseva keskkonna jaoks. Siinkohal mõningad mõtted, mis aitavad teha samme õiges suunas.

Tea, millised rõivad ja aksessuaarid sul on. Võib kõlada küll veidi kummaliselt, kuid paljudel inimestel on tänapäeval nii palju rõivaid, et tihtilugu ei mäletata enam ka ise, mis seal garderoobis täpselt on. Kui tead, mis sul olemas on, suudad palju paremini hinnata seda, mida sul tegelikult vaja on.

Mida ja kellelt sa ostad? Siinkohal on kõige lihtsam järgida reeglit - kvaliteet enne kvantiteeti. Kuluta veidi enam kvaliteetse toote peale ja kulutad kokkuvõttes pikemas perspektiivis vähem. Nagu kõlab ka teada-tuntud ütlus:''I'm not rich enough to buy cheap things'' (''Ma ei ole piisavalt rikas, et osta odavaid asju'').

Need on head nii sulle (hästi hingavad), sinu nahale kui ka keskkonnale.

Soeta neid asju, mida tõesti vajad ja vähenda/väldi shoppamist lihtsalt lõbu pärast.

Selle asemel vali kvaliteet ja ajatu disain.

Pese järgides hooldusnõuandeid, kasuta keskkonnasõbralikke pesuvahendeid, vähenda/väldi pesukuivati kasutamist, paranda kui vaja jne.


Kindlasti on neid punkte veel ja veel ... Kui ka sinul tekkis lugemise käigus mõni hea mõte, mis aitaks olla igapäevaselt teadlikum moetarbija, siis jaga seda kindlasti ka meiega.

NB! Iga väike samm ja muudatus paremuse poole on oluline - eriti kui selliselt mõtleb suur hulk inimesi!

Kristiine SaatComment